Heddadagene

Heddadagene er en helt ny festival på den norske festivalkalenderen. Festivalen har sitt utspring i den kjente Heddaprisen har vært delt ut årlig de siste 20 årene. Prisen tildeles en person eller institusjon for deres fremragende prestasjon for å fremme norsk scenekunst. Når Heddaprisen fyller 20 år er det selvsagt lagt opp til en passende feiring. Jubileet markeres med en storstilt teaterfestival Norge ikke har sett maken til tidligere. Hele 29 ulike scenekunstinstitusjoner fra hele Norge skal delta på festivalen som strekker seg over en hel uke. Her vil besøkende få en formidabel mulighet til å overvære alt av det som rører seg innen norsk scenekunst. Forestillingene som de ulike institusjonene og kunstneriske lederne selv har plukket ut som sine foretrukne bidrag, vil tilby besøkende 50 ulike forestillinger. Festivalen har som målsetting å kunne tilby noe for hele familien og har således også funnet plass til egne barneforestillinger. Er man glad i teater og scenekunst er dette så absolutt en festival man må besøke. En mer komplett samling av norsk scenekunst har aldri tidligere være presentert i Norge.

Gjesteteatre:

BIT Teatergarasjen, er et såkalt programmerende teater. Kort forklart vil det si at de i motsetning til de produserende teatrene, som for eksempel Den Nationale Scene og Nationaltheatret, i liten grad produserer teaterforestillinger selv. I stedet inviterer de kompanier til å spille sine forestillinger på deres scener.

Den Nationale Scene er et teater i Bergen. Teatret åpnet i 1876 og er fremdeles i drift.Teatret ble stiftet etter initiativ av Bergens borgere med Teaterforeningen i spissen. Teaterforeningen fikk i 1876 kontrakt på å leie teaterbygningen av Det dramatiske selskap.

Nord-Trøndelag Teater er et teater som eies av Nord-Trøndelag fylkeskommune. Teaterets hovedmål er å produsere og formidle profesjonell scenekunst i Trøndelag. Det er også et kompetansesenter som yter bidrag til lokale teatermiljøer og jobber hardt for å utvikle fylkets amatørteater.

Hordaland Teater ble grunnlagt i 1988 og er et teater for hele Hordaland. I 1995 fikk teateret status som regionteater. Teateret har egen teatersal ved Hordamuseet på Stend i Bergen. Teateret spiller alle sine forestillinger på dialekt eller nynorsk, og har forestillinger både for voksne, barn og unge. Teateret samarbeider sporadisk med Sogn og Fjordane Teater og Den Nationale Scene i Bergen.

Teaterhuset Avant Garden (TAG) er et programmerende teater i Trondheim. TAG presenterer lokale, nasjonale og internasjonale forestillinger. TAG med administrasjon, scene og kafé holder til i lokaler midt i Trondheim sentrum, men TAG presenterer også forestillinger på andre scener i byen, som Verkstedhallen og Trøndelag Teater.

Under Heddadagene vil besøkende også kunne oppleve forestillinger fra følgende gjester: Brageteatret, Det samiske nasjonalteatret Beaivváš, Haugesund Teater, Hålogaland Teater, Kilden Teater, Nordland Teater, Norsk Scenekunstbruk, Rogaland Teater, Teater Innlandet, Trøndelag Teater og NRK Radioteatret.I tillegg er Akershus Teater, Hordaland Teater, Sogn og Fjordane Teater, Teatret Vårt og Åarjelhsaemien.

Arrangører og vertsteater:

Det Norske Teatret ble grunnlagt i 1912, etter et initiativ fra Hulda Garborg og Edvard Drabløs. Det åpnet i 1913 med to forestillinger, Ervingen av Ivar Aasen og Rationelt Fjøsstell av Hulda Garborg. Den første offisielle forestillingen var Ludvig Holbergs komedie Jeppe på berget, med Haakon VII og Norges statsminister blant tilskuerne. Hulda Garborg var første styremedlem, og Rasmus Rasmussen var den første teaterdirektøren. Teateret utfører hovedsakelig forestillinger som er skrevet på, eller oversatt til, nynorsk.

Den Norske Opera og Ballett er den første fullt profesjonelle scenen for opera og ballett i Norge, og den er også den eneste profesjonelle organisasjonen i landet for ballett og opera. For tiden holder de til i det vakre Oslo Opera House i Bjørvika.

Andre arrangører som vil huse forestillinger under Heddadagene er Nationaltheatret, Oslo Nye Teater, Den Norske Opera & Ballett, Black Box teater, Dansens Hus, Dramatikkens Hus, Riksteatret og Teater MANU.