Oslo World Music Festival

Oslo World Music Festival er en av Europas største og ledende festivaler for verdensmusikk. Festivalen har vært arrangert i over 20 år og i 2017 vil det være det 24. året på rad at besøkende fra hele verden har tatt turen til Oslo for å få med seg flere av verdens største musikere. Musikkfestivalen går som alltid av stabelen i uke 44. Grunnet størrelsen på festivalen, som de siste årene har mer enn tredoblet seg, kan man i år nyte konserter på hele 16 ulike scener. I løpet av 6 intense dager kan besøkende oppleve musikk fra hele verden fremført av ikke mindre enn 300 artister og grupper fra mer enn 60 land. Oslo World Music Festival tilbyr noe for alle, her kan man finne flamenco, soul, fado, elektronika, hip hop, rock og dyp forførende ørkenblues for dem som søker det. I tillegg til en hel uke med fest og festival i månedsskiftet Oktober – November hvert år, jobber stiftelsen Oslo World året rundt med en rekke ulike typer arrangement og prosjekter. Foruten om festivalen, organiserer de seminarer, Mottaksfestivalen, Vårt Nabolag, Beirut & Beyond, Musikkfest Oslo, turnévirksomhet og konserter med store og små band fra alle verdens hjørner. Stiftelsen Oslo World har alltid ment at man gjennom å samle kvalitetsmusikk og besøkende fra hele verden, kan bidra til å styrke fri kulturell utfoldelse og ytringsfrihet, i tillegg til å skape en arena hvor Oslos borgere møter tilreisende gjester med ulik kulturell bakgrunn og erfaring. Musikk er viktig for folket og en unik mulighet til å rive ned barrierer mellom folk og land.

Hvor det hele startet

Det som de siste 6 årene har vært kjent som Oslo World Music Festival (OWMF) startet i sin tid som en del av Rikskonsertene. Det var først i 2011 at Oslo World Music Festival (OWMF) ble skilt ut som en egen, selvstendig stiftelse. Dette ble vedtatt av styret i Rikskonsertene da man innså at behovet for en slik stiftelse hadde vokst seg større enn man hadde forventet, og arbeidet de to stiftelsene utførerer var for ulikt til å kunne tilby et godt produkt dersom de fortsatte som en og samme stiftelse. Formålet med Oslo World Music Festival var å kunne drive en årlig festival med fokus på musikalsk og kunstnerisk kvalitet, samtidig som man ikke skulle være redd for å sette søkelyset på samfunnsmessige utfordringer verden over. Ambisjonen har alltid vært å opplyse besøkende både om ny og spennende musikk, men også utfordringer og problemer vår verden står ovenfor.

Sensur og frihet

Musikk har alltid vært et viktig medie for å samle folk og uttrykke misnøye, kjærlighet, samhold og kritikk. Dessverre er det fortsatt slik at ikke musikere i alle land står fritt til å bruke mediet slik de ønsker. Blant annet i Russland og Mali er det fortsatt musikksensur og musikere risikerer både bøter og fengselsstraff om de gjennom sin musikk gir uttrykk for andre holdninger enn det ledelsen i landet ønsker. Dette ønsker Oslo World Music Festival å belyse gjennom å løfte frem disse musikerne og gi dem en scene og et publikum for deres budskap.

EFWMF

Oslo World Music Festival har i mange år vært medlem av det Europeiske Forumet for verdensmusikkfestivaler (EFWMF). Samarbeidet har vært helt avgjørende for det budskapet festivalen ønsker å fremme og i samarbeid med 57 andre festivaler i 30 land har festivalen i lille Norge tatt steget opp i verdenstoppen av musikkfestivaler. Deres arbeid er også blitt kronet med innsettelse av deres egen festivalsjef, Alexandra Archetti Stølen, som leder for Europeiske Forumet for verdensmusikkfestivaler. En stilling hun nå har besatt i fire perioder.
I dag fremstår Oslo World Music Festival som den fremste verdensmusikkfestivalen, ikke bare i Norge, men i Norden og Europa.