World Service Project

World Service Project er multi-prisvinnende punk-jazz gruppe fra Storbritannia. Bandet ble startet av Andy Welbeck og William Simpson i Manchester i 2001. 3 år senere kom også Ian Bradford og Paul Kirkwood inn i ensemblet. Sammen ga de 4 musikerne ut sitt debutalbum Relentless på Brooker Records i 2006. Albumet fikk en mottakelse et debutalbum fra et punk-jazz band knapt har mottatt noen gang. Bandet er viden kjent for sitt eksentriske uttrykk og har de siste 5 årene gitt ut to nye plate, den siste “For king and country” i 2012. Alle albumene fra World Service Project har vunnet utallige priser og bandet har turnert verden over og har fans på alle kontinenter.

Den verdenskjente musikkritikeren Martin Popoff har beskrevet deres musikk som “En maktdemonstrasjon av punks aggresjon, blandet perfekt med inntrykk fra heavy metal før man serverer det hele i et høyt Jazz glass”. World Service Project serverer musikk av ypperste Punk-jazz-klasse, med intelligent instrumentering og tekster som er dyrisk forførende. De regnes i dag som en av de viktigste Punk-jazz gruppene gjennom tidene.

Historien

Dannet av Andy Welbeck og William Simpson i Manchester i 2001 begynte gruppen som et todelt punkband påvirket av jazz og progressiv rock. De to ga de neste 2 årene på eget initiativ ut to EP-plater som fikk en nogen muggen mottakelse. Da de fikk med seg gitaristen Ian Bradford og trompetist Paul Kirkwood, signerte gruppen med Alternative Tentacles i 2003. Etter å ha signert platekontrakt begynte World Service Project å turnere og spille inn nye låter mens de mer eller mindre levde i turnebussen de neste 3 årene. Med god hjelp av et veletablert plateselskap i ryggen og Ian Bradfords noe eksentriske skrivestil, begynte World Service Project sakte men sikkert å finne sin egen stil og musikalske uttrykk. I løpet av lange turneer, som så World Service Project spille på scener over hele verden, grunnla de en sound som er helt unik for dem, og som siden har inspirert en rekke unge musikere til å ta til både Punk og Jazz som uttrykksform. Deres etterlengtede debutalbum var endelig å finne i platehyllene i 2006 da de slapp Relentless på Brooker Records. Albumet var et av de mest kjærkomne utgivelsene innen Punk og Jazz på mange år.

Det vanskelige andrealbumet

Utgivelsen av Relentless så World Service Project etablere seg som band og de var et yndet objekt for festivaler og jazzklubber over hele verden. Igjen ventet lange perioder i turnebussen på gutta. Selv om de i følge seg selv brukte mye tid på å skrive nytt materiale, ble det aldri tid til å fullføre alle prosjekter, og tid i studio fikk de ikke satt av før i 2012. Da tiden endelig var kommet for at de skulle publisere sitt andre studioalbum, var det mange kritikere som stilte seg tvilende til om de kunne levere et album som kunne måle seg med Relentless, som nå var blitt 6 år gammelt. World Service Project hadde tilbrakt nesten all sin tid på veien og få, om noen, trodde de kunne levere nytt og spennende materiale etter å ha spilt det samme settet i så mange år. World Service Project og deres plateselskap tok det hele med knusende ro, og albumet tok bare to måneder å spille inn. Og da “Fire in a pet shop” endelig ble sluppet helt på tampen av 2012, beviste World Service Project hvorfor de fikk så mye hederlig omtale for sitt første album.
Match and fuse er utrolig stolt over at et så betydningsfullt band som World Service Project åpner festivalen på St. Hanshaugen. Vi kunne ikke håpet på en bedre start på festivalen og håper alle kjenner sin besøkelsestid, for dette er en konsert du ikke vil gå glipp av.