Jaga Jazzist

Jaga Jazzist, også kjent som bare Jaga, er et eksperimentelt jazzband fra Norge som fikk sitt store gjennombrudd da britiske BBC kalte deres andre album, A Livingroom Hush, det beste jazzalbumet fra 2002.

Historien

Kjernen i bandet er brødrene Lars og Martin Horntveth. Martin dannet Jaga Jazzist sammen med Ivar Christian Johansen i 1994 mens de fortsatt bare var i tenårene, men selv om Johansen senere forlot gruppen er brødrene fortsatt fremtredende figurer i den norske popgruppen National Bank, som ble grunnlagt av nettopp Ivar Christian Johansen.

Jaga Jazzist skapte virkelig forrore i jazzverden med sitt debutalbumet Jævla Jazzist Grete Stitz, som ble sluppet i 1996. Albumet inneholdt lekfull, humoristisk jazz med elementer av rap. En slik sammensetning var innenfor jazzen totalt uhørt på denne tiden, men gutta i Jaga beviste at det er plass for rap også i jazz. Deres neste album Magazine fra 1998 viste tegn på den mer fengende, fortellende tilnærmingen til jazz som bandet senere ble så kjent for. Den var også på dette albumet den da svært unge Lars Horntveth ble stadig mer involvert i å komponere musikken til Jaga. Etter at Magazine hadde spredt rykte om deres friske, musikalske uttrykk og energiske liveshows, turnerte Jaga verden over fram til de i 2000 signerte platekontrakt med Warner Music Norge. Deres meget etterlengtede debutalbumet for Warner, A Livingroom Hush, ble utgitt i 2001 og består av en melodisk, energisk blanding av lounge jazz og instrumental rock. Produsenten Jørgen “Sir Duper Man” Træen spilte en viktig rolle under opptaket og satte på alle måter sitt stempel på albumet med sin fantastiske elektronikk. A Livingroom Hush vant den norske musikkprisen Alarmprisen i 2002, senere samme år ble albumet også kåret til Jazz Album of the Year av BBC sine lyttere.

Inspirasjon

Jaga har i all tid brukt trompet, trombone, elektrisk gitar, bass, tuba, bass klarinetter, Fender Rhodes og vibrafon i sin musikk, sammen med sterke melodier og klassiske rytmer. Talk Talk, Soft Machine, John Coltrane, Don Cherry, Aphex Twin, Stereolab, Squarepusher og Tortoise blir ofte nevnt som inspirasjonskilder til bandets medlemmer. Jaga Jazzist regnes allment som en av de fremste bandene innen den såkalte fremtidige jazzbevegelsen i Skandinavia.

Nåværende medlemmer

  • Lars Horntveth – Tenor Sax, Barytonsax, Sopran Sax, Klarinett, Bassklarinett, Fløyte, Gitar, Piano, keyboard. Lap Steel Guitar
  • Line Horntveth – Tuba, Fløyte, Perkusjon og vokal
  • Martin Horntveth – Perkusjon og Trommer
  • Andreas Mjøs – Gitar, Perkusjon, Glockenspiel, Marimba og Vibrafon
  • Even Ormestad – Bass, Perkusjon, Glockenspiel og Keyboard
  • Erik Johannessen – Trombone, Marxofon og Perkusjon
  • Øystein Moen – Keyboard og Perkusjon
  • Marcus Forsgren – Gitar og Effekter

Britten Sinfonia

I mai 2013 inngikk Jaga et samarbeidet med det Britiske symfoniorkester. Etter at deres andre album fikk en slik mottakelse i Storbritannia som det gjorde, hadde Jaga ønsket å gjøre en innspilling med et stort, britisk orkester, og det blir ikke større enn Britten Sinfonia. Sammen ga de ut albumet “Live with Britten Sinfonia” på Ninja Tune records til en overveldende jubel fra kritikere både i Storbritannia og Norge.

All about Jazzs John Kelman skrev om albumet:

«Live with Britten Sinfonia var et album som ikke nødvendigvis var ment for å skje på tidspunktet for opptaket, at alle disse fantastiske musikerne fant tid til å komme sammen gjør utgivelsen bare enda bedre. Dette 35 manns ekteskapet mellom Jaga Jazzist og Britten Sinfonia er i stand til å levere både jordskjelvristende kraft og raffinert melodiøs jazz i verdensklasse. Når ingen ringere enn den verdensberømte dirigenten Christian Eggen leder Britten Sinfonia, er Live with Britten Sinfonia den ultimate dokumentasjon på det alle Jaga-fans har visst i en årrekke. Dette bandet kan erobre verden».

Det er bare å sette et kryss på kalenderen, for lørdag står nemlig Jaga med fullt band på scenen på St. Hanshaugen.